Visuele screening

Soms komen we kinderen tegen die, ondanks hulp en veel oefenen, niet tot vlot lezen komen. Vaak klagen deze kinderen ook over hoofdpijn (boven de ogen), verloopt het lezen hakkelend en aarzelend vooral wanneer er langer gelezen wordt, regels worden overgeslagen en/of letters omgedraaid en zo af en toe gaat er een oog tranen of pijn doen tijdens het lezen. In sommige gevallen is het handschrift ook slordig. Veel van deze kinderen hebben de diagnose dyslexie gekregen.

Maar wat nu als er een probleem in de visuele vaardigheden als oorzaak onder zit? Dan helpt meer lezen natuurlijk niet. Soms heeft de opticien al geconstateerd dat de gezichtsscherpte goed is, of heeft een bril aangemeten. En dat helpt dan niet, waarom niet? Scherp kunnen zien, wil niet zeggen dat de informatie die gezien wordt, goed binnenkomt, of goed verwerkt wordt in de hersenen. En het kan ook zijn dat het kijken niet altijd prettig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ogen niet optimaal samenwerken, of onvoldoende kunnen fixeren op een bepaald punt, bijvoorbeeld tijdens het lezen of dat het kind zelfs dubbel ziet. U kunt zich voorstellen dat dit voor onder andere het leren in het algemeen een groot probleem kan zijn. En simpelweg blijven herhalen van de leerstof is dan niet voldoende.

Maar hoe weet u nou of uw kind last heeft van een beperking in de visuele vaardigheden? Sinds kort kan uw kind bij Logopediepraktijk Rondom Taal hierop gescreend worden. U kunt uw kind hiervoor aanmelden bij Karin: 0657743963 (bereikbaar op maandag, donderdag en vrijdag) of een e-mail sturen aan karin@logopediepraktijkrondomtaal.nl