Huisregels en veelgestelde vragen

Huisregels

  • Logopedische behandeling of kind- en jongerencoaching kunnen niet gestart worden zonder de ondertekening van de behandelovereenkomst. In geval van gescheiden ouders dienen beide ouders deze te ondertekenen.
  • Annuleringen of verzetten van afspraken dienen 24 uur van tevoren te geschieden. Als u op de dag zelf afbelt, zijn wij genoodzaakt om de kosten bij u in rekening te brengen, tenzij u vóór 9 uur belt. Buiten openingstijden kunt u uw annulering of het verzoek tot het verzetten van uw afspraak inspreken op de voicemail of dit melden per whats-app of e-mail.
  • Als u overgestapt bent naar een andere zorgverzekeraar, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven?
  • Hebt u een afspraak? Neemt U plaats in de wachtkamer. U wordt opgehaald.
  • Wij vragen u vriendelijk om gebreken aan (geleende) apparatuur of oefenmateriaal te melden.
  • Laat uw kind bij elk bezoek altijd zijn/haar oefenmap of oefenschrift meenemen.
  • Broertjes en of zusjes meenemen is geen probleem zolang deze de behandeling niet verstoren. Anders wordt u verzocht met broertje(s)/zusje(s) in de wachtkamer plaats te nemen gedurende de behandeling.
  • Eten en drinken is niet toegestaan in de wachtruimte.

Veelgestelde vragen

Wordt logopedie vergoed door de zorgverzekering?

Logopedie wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Alle zorgverzekeraars vergoeden de logopedie. U hoeft zich dus niet bij te verzekeren om voor vergoeding van logopedie in aanmerking te komen. Bij de meeste verzekeraars heeft u geen verwijsbrief meer nodig van huisarts, specialist, tandarts of orthodontist.

Bij wie brengt de logopedist de behandeling in rekening?

Wij hebben contracten met een de meeste zorgverzekeraars. De behandelingen worden dan rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. U hoeft dan zelf niets te doen. Mochten wij met uw zorgverzekeraar geen contract hebben, dan ontvangt u een rekening die u binnen 2 weken moet betalen. De factuur kunt u dan indienen bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw verzekering komt u wel in aanmerking voor vergoeding van (een deel) van de kosten. Controleer hier of wij een contract hebben met uw zorgverzekering.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandelsessie duurt in de meeste gevallen tussen de 20 en 30 minuten. Hoe lang de behandelperiode zal duren, hangt af van de klacht, uw motivatie en andere factoren. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden en in sommige gevallen langer. Tijdens de eerste kennismaking of na een uitgebreid onderzoek zal de logopedist proberen een inschatting te maken van de tijd die nodig is om uw klacht te behandelen.

Hoe zit het met de behandeling van dyslexie?

De behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie wordt betaald door de gemeente. Hiervoor kunt u terecht bij diverse instanties, zoals Berkel-B in Lochem, Marant of de IJsselgroep. Zij kunnen de diagnose stellen en een behandeling uitvoeren. Lees- en spellingproblemen waarbij geen diagnose dyslexie is gesteld, kunnen niet voor vergoeding van gemeente of zorgverzekering in aanmerking komen en dient u zelf te betalen. Hiervoor kunt u wel bij ons terecht. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Behandelen onder schooltijd.

Wij krijgen regelmatig het verzoek om kleuters na schooltijd te behandelen. Dit is een begrijpelijk verzoek, school is immers belangrijk. Het is voor ons echter niet haalbaar om alle kinderen van 4-18 te behandelen tussen 14.30 en 17.00. Wij streven ernaar om kinderen van groep 3 en hoger op een naschoolse tijd te behandelen. Zeker de kinderen die al problemen hebben om de lesstof bij te houden.

Daarnaast merken we regelmatig dat de kleuters die wel op een naschoolse tijd behandeld worden, moe zijn na schooltijd, minder goed meedoen en ook minder kunnen leren. Dit vermindert dus de effectiviteit van de logopedische behandeling.

Kleuters van 4 zijn nog niet leerplichtig en mogen daarom ook onderwijstijd missen voor een belangrijke therapie, zoals logopedie. Kleuters van 5 mogen tot 5 uur per week afwezig zijn.  

Uiteraard overleggen we samen wat voor uw kind het beste moment is om even afwezig te zijn op school.

Zie ook: Wanneer hoeft mijn kind niet naar school? | Rijksoverheid.nl